Flowfabric

Brandbook

Het gehele verhaal van flowfabric leest u in het unieke flowfabric brandbook.

Bestel het gratis brandbook

Mourik

Het Nederlandse familiebedrijf Mourik is uitgegroeid tot een wereldwijde speler op het gebied van infrastructuur, industrie- en utiliteitsbouw, industriële services, catalyst handling, milieutechniek en projectontwikkeling. Met vestigingen in onder andere Nederland, Engeland, Qatar, Venezuela en de VS telt het bedrijf in totaal 2.000 medewerkers in dienst. De afdeling Mourik IT is gevestigd op het hoofdkantoor in Groot-Ammers, vanwaar voor alle Mourik-bedrijven de IT gefaciliteerd wordt. Eén van de doelen van Mourik IT is het automatiseren van handmatige processen, zoals het proces rondom de urenregistratie. Hiervoor is Mourik de samenwerking aangegaan met FlowFabric.

Flexibele laag om ERP-systeem

Mourik realiseert aanzienlijke besparing dankzij urenregistratie-app

Omdat het ERP-systeem de benodigde flexibiliteit miste om het proces van planning tot urenregistratie te automatiseren, ging Mourik op zoek naar een flexibele laag om het ERP-systeem heen. Jaap van der Welle, Manager Corporate IT bij Mourik, vertelt: “Onze belangrijkste doelstelling was het realiseren van een efficiënte urenregistratie. We komen uit een situatie waarbij mensen op de bouwplaats een urenbriefje invullen. Dit briefje ging vervolgens naar de uitvoerder, administratie en boekhouder, waarna het ingevoerd werd in ons ERP-systeem, gecontroleerd moest worden en uitbetaald. De kans op fouten was hierdoor erg groot, het is een traag proces en controle op de uren is bijna onmogelijk. Bovendien was er onvoldoende koppeling met de planning. Om dit hele proces te automatiseren, zijn we in gesprek gegaan met Mendix. We waren direct enthousiast en zijn met Mendix-specialist FlowFabric het project gestart.”

In de gesprekken met FlowFabric bleek er direct sprake te zijn van veel vertrouwen. Van der Welle: “We hadden van tevoren een aantal eisen in kaart gebracht met betrekking tot het product en de partner. Zo wilden we geen niche product en hebben we met het oog op samenwerkingen bijvoorbeeld gekeken naar de oplossingen die in de markt gebruikt worden. Daarnaast moest security goed geborgd zijn, sprake zijn van een flexibel platform en wilden we vooral niet zelf een zware software development-afdeling op hoeven te tuigen. Zo zijn we bij low-code-platform Mendix terecht gekomen, waarmee we web-based kunnen werken. Met FlowFabric hadden we ook direct een goede klik. Het was voor ons de eerste keer dat we met Mendix en in sprints werkten, dus we hadden echt behoefte aan een specialist. Samen zijn we aan de slag gegaan met de ontwikkeling van de Mura-app: de Mourik urenregistratie-app.”

FlowFabric helpt ons met het borgen van de benodigde kennis binnen de eigen organisatie en inspireert ons met de mogelijkheden van het platform. Zo zetten we samen gerichte stappen naar de toekomst.

Jaap van der Welle - Manager Corporate IT bij Mourik

Vertrouwen en openheid

De Mura-App
Om de urenregistratie te professionaliseren en meer inzicht in en grip te krijgen op de projectkosten, is de Mura-app ontwikkeld. “Papieren werkbriefjes en handmatige handelingen zijn nu echt verleden tijd”, vertelt Van der Welle. “In de nieuwe desktop- en mobiele applicatie kunnen productiepersoneel en uitvoerders nu digitaal hun uren bijhouden en fiatteren. Dankzij een koppeling met het ERP-systeem, beschikken medewerkers in de app ook direct over hun planning. Zo hebben zij altijd inzicht in hun planning en de details van de opdracht en kunnen zij eventuele wijzigingen in de uren direct doorvoeren. Omdat we zelf ook echt gevoel wilden houden bij het project, heeft een deel van het werk bij ons intern plaatsgevonden.

In korte sprints hebben we samen met FlowFabric steeds een stukje van de applicatie ontwikkeld en onze medewerkers testten dit vervolgens direct bij de eindgebruikers. Zo hebben we ervoor gezorgd dat het geen IT-feestje werd, maar de eindgebruiker continu betrokken bleef bij de ontwikkeling. Dit heeft zeker bijgedragen aan de geweldige resultaten die we gerealiseerd hebben.”

Ambassadeurs en business case
Binnen een periode van 4 maanden is het project uitgerold en de resultaten waren boven verwachting. Van der Welle: “Ik ben erg blij met het resultaat. Je houdt altijd rekening met tegenslagen, maar eigenlijk is alles volgens planning verlopen en hebben we de gewenste kwaliteit gerealiseerd. Bij de uitrol van de applicatie hebben we geen enkel negatief bericht ontvangen van eindgebruikers. Dat is best speciaal, want sommigen hadden zelfs nog nooit een mobiele telefoon in hun handen gehad! We hebben alle eindgebruikers in kleine groepjes meegenomen in het hele traject. Van het uitdelen van smartphones, tot toelichting op de app en ondersteuning vanuit de servicedesk. Onze eindgebruikers zijn nu onze grootste ambassadeurs, een groot compliment voor zo’n ontwikkelingstraject.”

Naast de blije eindgebruikers, heeft Mourik ook aanzienlijke besparingen gerealiseerd dankzij dit project. “De foutmarge in het aantal registraties is gedaald naar 5 tot 10 procent en op weekbasis besparen we ongeveer 68 uur over alle afdelingen en medewerkers heen. Financieel gezien hebben we op jaarbasis een besparing van €80.000 gerealiseerd door dit proces te automatiseren.”

Digitale Transformatie

Op dit moment is Mourik IT bezig met een groot transformatieproject. Dit betekent onder andere dat de organisatie de gehele infrastructuur gaat uitbesteden en er meer focus gelegd kan worden op het leveren van toegevoegde waarde aan de organisatie. Van der Welle besluit: “Dit Mendix-project in samenwerking met FlowFabric is echt een vliegwiel voor meer ontwikkeling. We willen steeds meer processen gaan automatiseren en bijvoorbeeld ook gaan bepalen wat nieuwe ontwikkelingen als IoT en robotisering voor ons kunnen betekenen. Om dat te kunnen doen en ons te kunnen blijven onderscheiden, heb je een platform nodig dat een vertaalslag maakt van IT naar de business en andersom. Uiteindelijk is ons doel om het Mendix-platform organisatiebreed in te gaan zetten. FlowFabric helpt ons met het borgen van de benodigde kennis binnen de eigen organisatie en inspireert ons met de mogelijkheden van het platform. Zo zetten we samen gerichte stappen naar de toekomst.”