Flowfabric

Brandbook

Het gehele verhaal van flowfabric leest u in het unieke flowfabric brandbook.

Bestel het gratis brandbook

Euronics

Op zoek naar nieuwe elektronica? Grote kans dat de winkels van Euronics uitkomst bieden. De retailformule met 8.800 winkels wereldwijd (36 landen) telt ruim 300 winkels in Nederland. Electroworld, Witgoed Specialist, Foto Specialist en Euronics zijn daar enkele voorbeelden van. De ondernemers stellen hoge kwaliteit, persoonlijk advies en complete service voorop. Dat is niet de enige gemeenschappelijke deler. Door aangesloten te zijn bij Euronics profiteren zij van een grootschalig inkoopvoordeel, optimale inkoopcondities en -prijzen. Dit is mogelijk omdat Euronics binnen de elektronicamarkt in Nederland én in Europa de grootste retailorganisatie is. Om hier optimaal van te profiteren, heeft Euronics samen met FlowFabric het contractmanagement naar een hoger niveau getild.

Euronics haalt maximale uit een deal voor haar aangesloten retailers

Afgelopen jaren heeft Euronics een grote en snelle groei doorgemaakt. Niet alleen in de uitbreiding van het aantal winkels per ondernemer, maar er hebben zich ook nieuwe retailers aangesloten. Dat zij autonoom kunnen opereren en een lokale marktbenadering kunnen voeren, is voor hen een belangrijke reden om voor Euronics te kiezen. Hier kleeft echter een uitdaging aan. “Het bemoeilijkt het optreden als één geheel tijdens de onderhandeling van internationale contracten. Wat wel nodig is om het maximale voordeel voor onze leden uit te onderhandelen”, stelt Gabor Olah, EMEA Business Analyst bij Euronics. “Om dit te realiseren, is een optimaal gestroomlijnd ‘contractmanagement-proces’ onmisbaar. Tegelijkertijd wilden we dit niet ten koste laten gaan van de ‘eigen’ manier van werken van onze leden, want dat is juist een kracht. We besloten daarom op zoek te gaan naar een oplossing waarbij dit geen obstakel zou worden. En waarbij we in deze sterk concurrerende markt onze leden toch het inkoopvoordeel kunnen bieden.”

Euronics sluit contracten met leveranciers en maakt de afspraken voor de groep als geheel. Aangesloten ondernemers kunnen op de afspraken intekenen die zij interessant vinden. Vervolgens stemmen zij de targets af op hun lokale behoeften en doen ze de eindonderhandeling. Hierin worden bijvoorbeeld prijzen en targets afgestemd van televisies van een bepaald merk, type, afmeting en kleur et cetera. Omdat de leden zelf hun IT-infrastructuur hebben ingericht en gebruik maken van zelf gekozen applicaties om de processen te ondersteunen, werd de data handmatig verzameld en ondergebracht in een systeem. “Eigenlijk was het vorige systeem een interface om de bij elkaar gevoegde data weer te geven. Er was verder geen automatisering, waardoor het de leden vooral gelegenheid bood om terug te kijken.”

FlowFabric werkt met applicatieontwikkelplatform Mendix en dat is een overtuigende combinatie. Het past goed bij de agile benadering van FlowFabric. De korte iteraties en implementaties brengen snelheid in het project.

Gabor Olah - EMEA Business Analyst

Maximale uit internationale afspraken

“We wilden een nieuw systeem dat Euronics, in de rol van internationale onderhandelaar, en de leden helpt het maximale uit een deal te halen”, legt Gabor uit. “Dat het systeem flexibel mee kan bewegen met onze groei en dat de leden het makkelijk in gebruik konden nemen waren belangrijke vereisten. We zochten een systeem waar leden toegang tot hebben en dat het proces van A tot Z ondersteunt, ook op administratief vlak. Zo kunnen we als geheel efficiënt blijven opereren en profiteren van het volumevoordeel.

Een ander belangrijk criterium is dat het systeem niet alleen inzage geeft in het behalen van targets, maar ook goede forecasts en analyses ondersteunt die de leden zelf kunnen maken.”

Overtuigende combinatie Mendix en FlowFabric

Gezien de unieke organisatiestructuur moest een applicatie op maat gemaakt worden. Hiervoor kwam de keuze van Euronics uit bij FlowFabric. Sinds 2013 is zowel de applicatie als de samenwerking almaar sterker geworden. Gabor zegt:  “FlowFabric werkt met applicatieontwikkelplatform Mendix en dat is een overtuigende combinatie. Het past goed bij de agile benadering van FlowFabric. De korte iteraties en implementaties brengen snelheid in het project.”

Kwaliteit door overzicht en inzicht

Vanaf nu gaat alles rondom de internationale afspraken via de applicatie, genaamd BASE. Euronics brengt de details………..

Interessant? Download dan het hele verhaal en lees verder

Download Euronics Case