Flowfabric

Brandbook

Het gehele verhaal van flowfabric leest u in het unieke flowfabric brandbook.

Bestel het gratis brandbook

Donker Groep

Donker Groep is dé organisatie als het aankomt op ontwerp, aanleg en onderhoud van tuinen, terreinen, wijken, speelterreinen en binnentuinen.

Donker Groep heeft meer dan 800 hoveniers die iedere dag op pad gaan om een mooie en duurzame groene omgeving te creëren. Hier komt veel administratie bij kijken, vandaar dat Donker Groep een samenwerking met FlowFabric is aangegaan. Samen zorgen we dat de processen binnen Donker Groep zo eenvoudig mogelijk worden, met behulp van een applicatie landschap.

FlowFabric & Mendix


De zoektocht naar een lowcode platform

“Donker Groep was op zoek naar een low-code platform,” vertelt Niels, IT-Manager bij Donker Groep. De wens van Donker Groep is om IT in te gaan zetten als strategisch wapen. Hiervoor dienen er snel applicaties ontwikkeld te kunnen worden. Om dit te kunnen doen wil Donker Groep niet afhankelijk zijn van een samenwerkingspartner, maar ook zelf in staat zijn om middels eigen werknemers applicaties te ontwikkelen. Dit was de reden om op zoek te gaan naar een low-code platform. De keuze voor FlowFabric, en dus Mendix, was hierbij snel gemaakt. Niels over de keuze voor FlowFabric: “We hadden een aantal eisen wat betreft het software platform en de samenwerkingspartner.

Zo moest het een Nederlands bedrijf zijn en enige omvang hebben. Hierbij hebben we gekeken naar de grotere implementatie partners. FlowFabric viel op omdat zij kennis hadden van koppelingen met bepaalde systemen en zich echt hadden verdiept in de branche. Wij hebben toen verschillende referentiebezoeken gedaan, welke allemaal erg positief waren. Dat heeft dan ook de uiteindelijke doorslag gegeven om voor FlowFabric te kiezen. Een ander belangrijk punt was dat FlowFabric haar applicaties maakt met Mendix. Met behulp van Mendix kunnen wij aan onze klantwensen voldoen en een snelle inhaalslag maken op IT-vlak.”

“Halverwege de instructie hadden de eerste hoveniers de uren er al in zitten”

Niels Hellinga - IT-Manager


Urenregistratie

First things first
De eerste applicatie die bij Donker Groep op de planning stond was het urenregistratie systeem. “Er was behoefte aan een urenregistratie systeem, omdat dit nu allemaal nog met de hand ging. Hier kon een hoop tijd en ergernis bespaard worden,” vertelt Niels.

Van tevoren had Donker Groep zelf al veel huiswerk gedaan. Zij hadden nagedacht over een design, een processchema gemaakt en intern requirements opgehaald. Dit resulteerde erin dat er een hoop tijd bespaard kon worden tijdens de analyse fase. Dit was voor Donker Groep een voordeel omdat zij zo snel mogelijk wilden starten met het ontwikkelen. Niels vertelt: “Het ontwikkelen in sprints was nieuw voor ons, maar dat is heel goed bevallen. Zeker richting de organisatie toe is dit een goede aanpak. Zo kunnen we iedere keer een nieuwe verandering doorvoeren, en voelt het minder kolossaal.” In minder dan drie maanden hebben FlowFabric en Donker Groep gezamenlijk de urenregistratie app ontwikkelt en de livegang bij de eerste vestiging gerealiseerd.

Na 6 maanden hadden alle 18 vestigingen van Donker Groep de applicatie in gebruik.

500 medewerkers vullen de uren nu digitaal in
De urenregistratie applicatie is een vervanging voor de ‘ouderwetse werkbriefjes’. Alle hoveniers vullen iedere dag de gewerkte uren in deze applicatie in. “In de applicatie zijn er koppelingen met onze andere systemen gemaakt. Zo is de facturatie aan de applicatie gekoppeld, maar ook de salarisadministratie. Dit bespaart veel administratie en daarmee tijd.”

Minder administratief werk en meer tijd
Hiervoor werden de uren handmatig ingevuld op een briefje, waarna dit door de HR-afdeling werd overgenomen in het administratiesysteem. Met de komst van deze applicatie werkt iedereen in dezelfde applicatie,” vertelt Niels. “Eigenlijk het enige dat veranderd is, is het werken met een smartphone app. Dit is wel een grote verandering, want ongeveer 500 medewerkers moesten hiermee gaan werken.”

FlowFabric & Donker Groep: Een gouden duo

Gedurende het gehele ontwikkelingstraject heeft een medewerker van Donker Groep mee ontwikkeld aan de urenregistratie app. Zo’n samenwerking is niet veelvoorkomend. Beau, Mendix ontwikkelaar bij Donker Groep, is na het volgen van de driedaagse Rapid development training bij Mendix, direct gaan mee ontwikkelen met FlowFabric. Dit is goed bevallen volgens Niels. Tijdens de ontwikkeling van de applicatie heeft FlowFabric Beau verder getraind en opgeleid. Niels geeft aan dat dit voor Donker Groep en Beau een ideale situatie was. “Beau had ervaren ontwikkelaars om zich heen en kon op deze manier zijn kennis uitbreiden en alle handigheidjes in Mendix leren. Hetzelfde proces gaan we nu met een andere collega volgen bij het ontwikkelen van onze volgende app, contractmanagement.”

Stay in the flow

Wil je op de hoogte gehouden worden over onze projecten en werkwijze? Schrijf je dan via het formulier hiernaast in voor de FlowFabric nieuwsbrief.