Flowfabric

Brandbook

Het gehele verhaal van flowfabric leest u in het unieke flowfabric brandbook.

Bestel het gratis brandbook

Bouwmaat

Bouwmaat verstevigt IT-fundament onder missie slimmer bouwen

Bouwmaat is dé Nederlandse groothandel voor bouwmaterialen. Sinds de oprichting in 1986 heeft de organisatie een heldere missie voor ogen: alles voor slimmer bouwen. Van assortiment en service tot en met de openingstijden van de 46 vestigingen, alles bij Bouwmaat draagt hieraan bij. Via de webshop biedt de groothandel meer dan 13.500 artikelen aan. Met kwaliteitsproducten op het gebied van bouw, hout, sanitair, elektra, gereedschappen, ijzerwaren, verf tot aan keukens staat het team van Bouwmaat elke dag klaar voor haar klanten. Iedere dag is een nieuwe kans om klanten nog beter van dienst te zijn. Om de beste service te verlenen sluit Bouwmaat een partnership met FlowFabric.

Digitale Transitie

Optimalisatie als eerste stap
Peter Buenk, Information manager bij Bouwmaat, vertelt: “De eerste stap die we hierin hebben gezet, gaat om de optimalisatie van het promotieproces. De folder van Bouwmaat heet de ‘Actiekrant’. Het proces rondom de Actiekrant was foutgevoelig, terwijl dit een belangrijk communicatiemiddel is richting de professionals in de bouw. Bouwmaat werkt campagnematig om op het juiste moment een productcategorie een boost te geven. Dit betekent dat we elke 3 à 4 weken alle kanalen opnieuw inrichten om een campagne actiematig te ondersteunen. Denk hierbij aan de website, het POS-materiaal in de vestigingen en de Actiekrant. Alleen al voor de Actiekrant zijn veel mensen in touw. Verschillende afdelingen werken samen aan een grote hoeveelheid content.”

Promotiemanager: klaar voor gebruik
“In eerste instantie keken we naar een workflow georiënteerde oplossing, maar deze schoot te kort in de mogelijkheid voor gebruikers om op hetzelfde moment samen te werken aan een publicatie”, legt Peter uit. “Dit was juist een van de belangrijke selectiecriteria. We zochten verder naar een oplossing die vanuit één centrale database functioneert en vonden die in de Promotiemanager van FlowFabric. Dit platform ondersteunt het volledige folder- en promotieproces. Omdat vele retailers ons voorgingen wat betreft de keuze voor de Promotiemanager, was de oplossing behoorlijk kant en klaar wat de implementatie heeft bespoedigd.”

Centraal inzicht
Met de Promotiemanager ontstaat centraal inzicht in het promotieproces, vanaf de afspraken met leveranciers tot en met de analyse van de campagne. “Onze category manager is een belangrijke gebruiker van de oplossing. Hij of zij voert de onderhandelingen met leveranciers over de productplaatsing in de uiting en maakt niet alleen afspraken over de frequentie van uitingen, maar ook over de meest geschikte editie en positie. Hier begint dus al de inrichting van de Actiekrant verspreid over het jaar. Marketeers binnen onze organisatie zijn verantwoordelijk voor de visualisatie en content.”

Verhogen kwaliteit dienstverlening
Promotiemanager stelt Bouwmaat in staat om de kwaliteit van de dienstverlening richting de leveranciers te verbeteren. Peter: “Dankzij het inzicht en overzicht kunnen we leveranciers beter adviseren over de beschikbaarheid en meest doeltreffende plek in de Actiekrant. We kunnen nu beter sturen op resultaat. De resultaathistorie van campagnes zetten we in ter verbetering van de volgende. Dankzij de Promotiemanager is de inzet van Excel en het onderlinge e-mailverkeer overbodig geworden. “De oplossing is in hoge mate geïntegreerd met het Productinformatie systeem (PIM) waar alle artikeldetails in zijn vastgelegd. Zo is altijd de juiste informatie centraal beschikbaar, ook voor de dtp’er die de opmaak verzorgt. Dit beperkt de kans op fouten drastisch.”
whitepaper

promotiemanager van de toekomst

Consumenten houden van acties en kortingen. De promotiedruk voor retailers is daardoor gestegen naar ongekende hoogte. Hoe ga je daar als detailhandelaar mee om? Hoe blijf je de concurrentie voor in deze dynamische markt, zodat je blijvend kunt groeien? Deze whitepaper is voor iedereen in retail die geïnteresseerd is in het promotieproces. Je leest erin hoe je tot een voorspelbaar actieresultaat kunt komen. We nemen je onder andere mee in de volgende onderwerpen:

  • Effectiviteit van promoties
  • Optimalisatie van samenspel
  • Voorspelbaar actieresultaat

Whitepaper 'Promotiemanager van de toekomst'

Ownership

Cultuurverandering: ownership bij business
Met de introductie van Promotiemanager zette Bouwmaat ook een cultuurverandering in gang. De oplossing is een enabler voor de business. Volgens Peter moest hier het ownership komen te liggen voor de optimalisatie van de oplossing. “Dit is goed gelukt, via de Agile werkwijze, werken we nauw samen met FlowFabric. Deze aanpak was nieuw voor ons, maar heeft zich inmiddels dik bewezen. In korte tijd is het een belangrijke tool geworden. Dit komt door de inbreng van onze wensen en praktijkervaring en het team van FlowFabric heeft een goede kijk op technologie en innovatie. Zo hebben zij ons kennis laten maken met Mendix, het rapid application development platform, waarop de Promotiemanager gebouwd is. Al tijdens de POC sprak het tot de verbeelding dat we nu zonder hard te programmeren toch maatwerk hebben.”

Vestigingsportaal
Met de inzet van Mendix en via de Agile werkwijze zet FlowFabric applicatieontwikkeling bij Bouwmaat in de volgende versnelling. “Doordat we nu veel sneller applicaties kunnen ontwikkelen, zijn we flexibel en wendbaar geworden. We hebben een hele grote database

met meer dan een miljoen records, klanten en personen. Met de uitrol van onze nieuwe winkelsoftware, liepen we er tegenaan dat deze software niet onze behoeftes rondom klantmutaties kon invullen. Om dit op te lossen hebben we met FlowFabric in slechts 20 dagen een vestigingsportaal gerealiseerd. Dit portaal verbindt de back- en frontoffice met elkaar. Het vestigingsportaal is geen extra database, maar een doorgeefluik. Op deze manier behouden we snelheid, ondanks de grote hoeveelheden data waarmee we te maken hebben.”

Datakwaliteit en snelheid
Dankzij het vestigingsportaal kunnen medewerkers op de vestiging klantmutaties doen. Voor klanttevredenheid is de correctheid van data van essentieel belang. Niemand vindt het leuk om met een verkeerde naam aangesproken te worden, maar het is ook een grote ergernis als je vraag niet wordt beantwoord omdat het telefoonnummer of e-mailadres onjuist is. Met het verhogen van de datakwaliteit, verhogen we tevens ons servicelevel. Er zijn rechten en rollen toegekend om het aanpassen van data goed te organiseren. Hierdoor houden we grip op het proces, terwijl we de vestigingen zoveel mogelijk ontzorgen en goed faciliteren.”

Meer slagkracht van IT

Ideeën en kansen

“Het vestigingsportaal was een voorwaarde om de nieuwe winkelautomatisering uit te kunnen rollen”, stelt Peter. “Zonder Mendix hadden we dit nooit in zo’n korte tijd kunnen opleveren. Aanpassingen doen is een stuk eenvoudiger geworden. Ook maken we meer snelheid, omdat deze ook gedreven worden vanuit de business die direct schakelen met het FlowFabric-team. Hier hebben we dagelijks voordeel bij, want dit vergroot onze slagkracht enorm. We hebben op veel niveaus contact. Als IT-afdeling sparren we met FlowFabric over de roadmap en delen we kennis en ontwikkelingen met elkaar. Tijdens dergelijke meetings ontstaan de beste ideeën en pakken we de kansen die er liggen.”

Realiseren van onze missie

Bouwmaat is met FlowFabric een nieuwe weg ingeslagen. “Nu we zien wat het oplevert, hebben we volledige focus op procesverbetering in onze organisatie. De volgende projecten zullen in het teken staan van verdere automatisering om werken makkelijker te maken en fouten te reduceren. Informatie centraal vastleggen is hierbij een belangrijke pijler. Als toegevoegde waarde leverancier willen wij onze klanten goed van dienst zijn. Binnen ‘alles’ voor slimmer bouwen, valt nu ook de expertise en ervaring van FlowFabric. Door onze samenwerking voelen we ons gesterkt in het realiseren van onze missie”, besluit Peter.