30 June 2016

Teams met een missie!

Hackathon tijdens Mendix World. Twee FlowFabric-teams met een missie

Tijdens Mendix World hebben we niet alleen prijzen in ontvangst genomen. We hebben gewerkt, en hard ook. Met de hackathon werden teams uitgedaagd om binnen 24 uur een geavanceerde IoT-applicatie te ontwikkelen. Maar liefst twee FlowFabric-teams deden mee aan deze nek-aan-nekrace. De hele nacht werd gewerkt aan twee concepten.

De aanvoerder van het eerste team, Emiel van Haandel vertelt: “We kregen de case van een facilitair dienstverlener toegewezen, een berg data kregen we er gratis bij. We weten als geen ander, dat data pas interessant is als het op de juiste manier ingezet wordt. De businessbehoefte is altijd leidend. De prijzen in de schoonmaakbranche staan onder druk. Het bereiken van meer efficiëntie met behulp van een IoT-applicatie werd ons doel.”

Focus op efficiëntie

Het schoonmaken van toiletblokken was push gedreven. Vies of niet vies, vier keer per dag werden de toiletten gepoetst. FlowFabric ontwikkelde een concept dat de schoonmaak afstemt op het werkelijke gebruik. Hiervoor worden de mogelijkheden van het bestaande Brendsen LightGuide system verder benut. Oorspronkelijk helpt dit systeem de toiletbezoeker de optimale cyclus voor het schoonmaken van handen te doorlopen met behulp van verlichting. Verlaat de toiletbezoeker het toilet? Dan gaat het lampje bij de kraan en het zeep branden, vervolgens bij de handdoek en tot slot bij de hygiënische reinigingsgel.

Slimme inzet van bestaande data

“De historische data van het Brendsen LightGuide system zetten we in om beter te plannen. De data van het aantal toiletbezoekers is al voor handen, maar wordt nog niet benut. Daar brengen wij verandering in. We koppelen het daadwerkelijke gebruik aan het benodigde aantal schoonmaakbeurten. Wat nu als het eerder dan gemiddeld een rommeltje geworden is? Ook daar hebben we over nagedacht. Hiervoor maken we gebruik van direct feedback van de toiletbezoekers zonder dat zij een extra handeling hoeven te verrichten. Bij een negatieve toiletervaring gooien zij het handdoekje weg in de linker prullenbak en bij een positieve ervaring in de rechter.” Ook FlowFabric zelf kreeg direct feedback. De facilitair dienstverlener is razend enthousiast.

Plannings- en communicatievraagstuk

Ook het tweede team kon op de nodige credits rekenen. Danny Hildebrand: “Wij hebben met z’n drieën een uitdaging voor een energieleverancier opgelost. Tijdens een verstoring van het elektranetwerk is het van essentieel belang dat de verstoring zo adequaat mogelijk wordt opgelost en dat de betrokkenen hierover zo snel mogelijk worden ingelicht. We hebben het hier over een planningsvraagstuk in combinatie met een communicatievraagstuk. Onze oplossing geeft het antwoord.”

Het netwerk van de energieleverancier beschikt over sensoren die melding maken van storingen. Denk bijvoorbeeld aan een kabelbreuk waardoor een bepaald gebied geen stroom meer heeft. Zodra een verstoring wordt gemeld, treedt de applicatie in werking. De planningsafdeling heeft via een Google maps weergave inzicht in waar de storing zich bevindt en welke monteur met de benodigde capaciteiten in de nabije omgeving is om het probleem op te lossen. De betreffende monteur ontvangt een notificatie op z’n iPad. Zodra de verstoring is verholpen, wordt dit na gereedmelding gecommuniceerd naar alle klanten die van de storing hinder ondervonden.

Van sensor naar stuurinformatie

“IoT opent een wereld aan mogelijkheden. Zo brengen de sensoren op het netwerk belangrijke informatie. Echter, het wordt pas waardevolle stuurinformatie als een applicatie informatie op de juiste manier ontsluit. Het centraal beschikbaar stellen en beheren van informatie is de basis van deze oplossing. Wij geloven dat dankzij deze oplossing de communicatie tussen de planningsafdeling, de monteurs en de klant sterk verbeterd wordt.”