24 May 2016

Its in the Mix 2015

“Welke retailer stelt wel eens spontaan een vraag aan een klant?” Dagvoorzitter Peter van Kralingen prikkelt de pakweg tachtig deelnemers tijdens de aftrap van IT’s in the Mix, het evenement van FlowFabric, HSO, Retail Excellence en Slimstock. De retailer met een lang verleden bij Ahold haakt in op het thema van dit jaar: Alles draait om de klant. “Ik heb in mijn portemonnee achttien klantenpasjes. Kennen al die retailers mij, of kennen ze alleen mijn klantnummer?”

blog-retail-events

Trendwatcher Richard van Hooijdonk maakt in een bevlogen sessie duidelijk dat het belangrijker is dan ooit om de klant te kennen. “We leven in een tijd van disruptie, en die is heel erg groot en komt heel erg snel. We hebben nog nooit zoveel innovaties gezien als in de laatste acht jaar”, stelt Van Hooijdonk, die een toekomst voorspelt waarin robots de verkoop in de winkel overnemen. “De nieuwe generatie robots ziet eruit als een mens, praat als een mens en voelt als een mens. Over tien jaar merken we het verschil niet meer.”

Innovaties zullen de retailmarkt nog meer op de kop zetten dan nu al gebeurt. “Kleding, stoelen, alles wat we verkopen zal worden uitgerust met techniek. De opkomst van 3D- en 4D-printing wordt een ramp voor retailers. De eerste 3D-geprinte fiets is inmiddels een feit. Barilla experimenteert met het printen van pasta, Lego met het printen van blokjes. Welke klant heeft dan nog een retailer nodig?”, stelt Van Hooijdonk, die retailers adviseert om een ‘board of disruption’ en een ‘chief disruption officer’ aan te stellen. “Iedere CEO die nog niet iemand van 25 of 30 jaar naast zich heeft zitten, moet zich schamen.”

Ardjan van der Blonk van Prénatal beaamt dat het bijbenen van de klant noodzakelijk, maar allesbehalve gemakkelijk is. “Zet Wehkamp met sameday-delivery de standaard? Met onze winkels zitten we altijd nog dichterbij de klant dan Wehkamp. Stel dat iemand op een feestje met een vies rompertje zit en wij meteen een nieuwe kunnen leveren? Dat zijn diensten waarvoor we geld kunnen vragen”, vertelt de supply chain manager van Prénatal, die benadrukt dat elke logistieke activiteit  moet renderen. “Alles draait om de return on assets. Voorraad die stilligt, rendeert niet. Als we onze voorraden kunnen reduceren, gaat de omloopsnelheid omhoog. Slim4 helpt daarbij.”

Fashionbrand Gaastra opereert in een markt die wordt gekenmerkt door snel dalende omzetten. Het onderdeel van de McGregor Fashion Group snapt het belang van een goede relatie met klanten en heeft daarom met ondersteuning van HSO Microsoft Dynamics CRM geïmplementeerd. Het systeem biedt ondersteuning voor de dagdagelijkse commerciële activiteiten middels een app, maar ook voor budgettering en forecasting. Opmerkelijk is de beslissing van Gaastra om niet eerst een functioneel ontwerp te maken. “De tijd van achterover leunen terwijl het geld tegen de wanden klotst is voorbij. We willen snel starten”, verklaart business analyst Lourens van der Wiel, die spreekt over implementatie ‘on the way’.

Foodservicebedrijf Compass, bekend van de Eurest cateringdiensten, heeft al goed geluisterd naar zijn klanten. Die gaven signalen af dat het bedrijf met zijn centralisatiestrategie te ver was doorgeschoten. “Met FlowFabric hebben we op maat een platform gemaakt waarmee we het ondernemerschap terug naar onze locaties willen brengen. Vestigingsmanagers kunnen zelf een prognose van de omzet voor de komende week ingeven. Op basis daarvan geeft dit platform een urenadvies, waarna ze zelf het personeel kunnen inroosteren”, stelt program manager Tim Hagenbeek van Compass, die spreekt van een succes. “De wachtrijen voor de kassa’s in onze kantines zijn op drukke dagen nu minder lang. Bovendien kunnen we onze klanten nu een scherpere aanbieding doen.”