10 January 2017

Promotie Manager Lunch

FlowFabric bouwt samen met klanten en partners aan elkaars missie. Hierbij streven we continu naar een verbeterde versie van onszelf. Wij dagen onszelf uit door verder te kijken dan de status quo. Zo toetsen we telkens de kwaliteit van onze dienstverlening en producten om mee te bewegen in een veranderende wereld. Sinds 2010 is ons product Promotie Manager, waarmee we retailers helpen hun promotieproces te stroomlijnen, constant doorontwikkeld om aan te sluiten bij de behoeften.

In december organiseerden wij een lunch om deze oplossing te bespreken met key-users. Niet alleen om van elkaar te leren door kennis en ervaringen te delen, maar ook om nieuwe ontwikkelingen te presenteren en hier meteen feedback op te ontvangen. Hiervoor kwamen wij samen met onder andere Etos, Bouwmaat, Agri Retail, Udea en DIO drogisterijen bijeen in Oud-Zuilen met een prachtig uitzicht over de Vecht.

Ervaringen delen

De organisaties kwamen aan het woord over hoe zij de oplossing gebruiken. Er werd openhartig verteld en aandachtig geluisterd. In Promotie Manager worden de zeven stappen (prepare, plan, complete, execute, control, evaluate, improve) die een promotieproces telt ondersteund. Het zwaartepunt van het gebruik onder de organisaties was verrassend verschillend. Zo kwam naar voren dat de ene partij de oplossing vooral gebruikt om de data te structureren en de kwaliteit te verhogen, terwijl de andere focust op de visuele weergave van de promotie. Ondanks de verschillende doelstellingen van de bedrijven kwamen leerpunten naar voren waar alle key-users hun voordeel mee kunnen doen.

Voorbeelden uit de praktijk

In de praktijk zien we bijvoorbeeld dat de evaluatie-functionaliteit nog niet door iedereen wordt benut. Met deze functionaliteit kun je het resultaat van een promotie tot in detail analyseren. Tot op het niveau dat je er echt lering uit kunt trekken ten gunste van de volgende promotie. Daarnaast is het mogelijk om de Promotie Manager te koppelen aan data buiten de organisatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een pollengolf in het voorjaar, waardoor bijvoorbeeld Etos een omzet groei laat zien in de verkoop van hooikoortstabletten. Met de evaluatie-functionaliteit van de Promotie Manager worden prognoses alsmaar sterker.

Ook andere functionaliteiten triggerden een aantal key-users. Vooral diegenen die het proces van de samenstelling van de promotiefolders nog niet heeft ondergebracht in de Promotie Manager. Voor wie zich kan vinden in de uitspraak ‘Eerst zien dan geloven’ zijn de visualisatiemogelijkheden binnen de Promotie Manager spot on. De bouwtekening van de folder kun je flexibel en snel opzetten. Door hier verkoopprognoses aan te koppelen is het een handige verkooptool geworden voor folderplekken. Een plek op de cover van de folder kost weliswaar meer dan aan de binnenzijde, maar als de opbrengst voldoende toeneemt kan dit een mooie investering zijn. Eenmaal een goede blauwdruk van de folder, dan is de verdere opmaak een kwestie van een druk op de knop door de koppeling met InDesign.

Nieuwe ontwikkeling

Hierna was het onze beurt om stil te staan bij de ontwikkeling die we aan de Promotie Manager hebben toegevoegd en hier feedback op te ontvangen. De nieuwe user experience, de visuele jaarkalender en de integratie van FlowFabric Insights. Meer rust in het design, meer structuur in het informatieaanbod door meer gelaagdheid zal de Promotie Manager beter doen aansluiten bij de behoeften van de gebruikers. De ideeën kunnen we, na de positieve feedback, vertalen in de applicatie.

  • Jaarkalender
    Het idee om een visuele jaarkalender toe te voegen aan de Promotie Manager kreeg veel positieve respons. Nu wordt een jaarplanning van promoties vaak in aparte bestanden vastgelegd. Marketeers hoef je niet uit te leggen wat daarvan de nadelige consequenties kunnen zijn. Met deze feature voorkom je niet alleen dubbel werk en fouten, maar door promoties centraal vast te leggen bouw je ook een historie op waar je lering uit kunt trekken en die structuur aanbrengt in het komende jaar.
  • FlowFabric Insights
    Ook de integratie van FlowFabric Insights in de Promotie Manager klonk positief in de oren, waardoor de oplossing wordt verrijkt met geïntegreerde dashboards en dynamische rapportages voor de benodigde stuurinformatie. Hiervoor is FlowFabric een partnership aangegaan met Qlik. De prognoses worden gebaseerd op data die eerder is vastgelegd. Zo wordt inzichtelijk hoe effectief promoties zijn geweest en kunnen deze in detail worden geanalyseerd. Dit brengt betere prognoses binnen handbereik.
Delen is vermenigvuldigen

Deze Promotie Manager lunch krijgt binnenkort een vervolg. Met de plannen die op stapel staan, zal deze middag snel weer plaatsvinden. We kijken nu terug op een middag waarin we veel van elkaar hebben geleerd en daar zijn we onze key-users dankbaar voor. Delen is vermenigvuldigen. In een veranderende wereld is het belangrijk constant in beweging te blijven. Op deze manier blijven we met onze gebruikers in beweging en groeien we samen verder.