14 January 2021

Progressive Web Apps: kansen in retail

Progressive web apps (PWA’s) worden in e-commerce en industrie al veel gebruikt. Maar in retail zien we ze minder. Terwijl er daar mooie kansen liggen voor deze tussenvorm tussen site en app. In dit artikel vertellen we wat PWA’s zijn, hoe je ze ontwikkelt in Mendix en welke waarde ze kunnen hebben voor retailorganisaties.  

Een progressive web app is, kort gezegd, een webpagina die zich gedraagt als een app. De techniek zorgt ervoor dat een PWA zonder internetverbinding kan werken en aan het homescreen van een telefoon of tablet kan worden toegevoegd, zonder dat de gebruiker hem hoeft te downloaden uit een app store. Een PWA biedt daarbij gelijkwaardige prestaties als een native app, en doet het dus qua gebruikerservaring veel beter dan een website. 

Kansen in klantinteractie 

Ieder moment in de klantreis waar je behoefte hebt aan intensieve digitale interactie is een kans voor een PWA. Een PWA is snel terug te vinden via het homescreen en interactie is snel en intuïtief, terwijl de gebruiker niets hoeft te downloaden of te installeren. Dit is belangrijk, want mensen installeren steeds minder apps en veel apps worden ook snel weer verwijderd.

25% van de apps verdwijnt al na het eerste gebruik weer van het device. Een gebruiker werkt meestal met een soort ‘harde kern’ van apps en wil daarnaast liever helemaal niets meer installeren. Dat geldt zeker voor mensen met een device met beperkt geheugen, dat met de standaard social media, communicatie-apps, foto’s en video’s al zo goed als vol is. Tegelijkertijd vragen gebruikers wel om meer interactie. Ze willen bijvoorbeeld op de hoogte gehouden worden door middel van notificaties en ook offline hun informatie kunnen inzien en wijzigen. Wat performance betreft zijn gebruikers verwend door de tech-giganten. Waar we een paar jaar geleden nog bereid waren om 3 seconden te wachten op het laden van een foto, willen we nu binnen een fractie daarvan kunnen interacteren met een app of site. Lukt dat niet, dan is zijn we snel vertrokken. Wij zien daarom grote kansen voor PWA’s in loyalty en in omnichannel ervaringen. 

Ondersteun je proces, ook mobiel en offline 

De PWA-toepassing die in retail ook voor de hand ligt is in interne processen. In de industrie zien we veel PWA’s voor medewerkers op locatie. In Nederland kunnen we misschien aannemen dat er altijd een 4g-verbinding beschikbaar is, in de rest van de wereld spreekt dat niet vanzelf. PWA’s leveren in die situaties een veel betere gebruikerservaring en worden bijvoorbeeld gebruikt om werklijsten, formulieren en documenten toegankelijk te houden. De supply chain van retailbedrijven kent ook veel van dit soort situaties. Bijvoorbeeld bij afhandeling van grondstoffen, productie, kwaliteitscontrole, inkoop en promotie. Het Mendix-platform ondersteunt al heel veel van dit soort processen. Met het toevoegen van PWA’s komt daar een nieuwe dimensie bij.

Het Product Lifecycle Managementsysteem dat we onlangs samen met Siemens lanceerden krijgt bijvoorbeeld een mobiele app voor kwaliteitscontrole op de productiewerkvoer. Informatie over halffabricaten kan zo direct gedeeld worden met de ontwerpers. Een vergelijkbare PWA helpt schoenenmaker Van Bommel bij het inkopen van producten en materialen te ondersteunen. 

Sneller bouwen, meer controle 

Maar PWA’s hebben niet alleen voordelen voor gebruikers. Het bouwen van een PWA lijkt op het ontwikkelen een website. Het bouwen van een mobiele app voor iOS en/of Android is veel meer werk en vereist bovendien dure specialisten. Ook het publiceren van je app naar appstores kost tijd en geld. We zien bovendien dat bedrijven maar beperkt toestemming geven voor het installeren van apps op hun devices. Grote organisaties werken vaak met een eigen, beperkte, versie van app stores, waar je niet zomaar in komt. Met PWA’s heb je daar geen last van en haal je dus een kortere time to value. Dat voordeel geldt ook bij updates: je hebt 100% controle en hoeft nooit te wachten op goedkeuring van derden. 

PWA’s met Mendix 

Vanaf begin 2021 zal Mendix PWA’s ondersteunen. Dat betekent dat het snelle bouwproces van Mendix beschikbaar komt voor PWA’s. Een business consultant kan het hele proces, van het vaststellen van requirements tot het opleveren van de app naar een testomgeving in de cloud, op zich nemen. Er is dus geen inzet nodig van software engineers, die op het moment moeilijk te werven zijn. De consultant bouwt het datamodel en maakt de schermen metdrag & drop, dus zonder code. Daarin kunnen we dan eenvoudig businesslogica inbouwen met flow-schema’s. Die geven bijvoorbeeld aangeven wat er moet gebeuren als een gebruiker klikt op een knop of als een status verandert. Dan is de app klaar om getest te worden. Het Mendix-platform zorgt voor alle onderliggende techniek. Ook het integreren met de achterliggende software zoals ordermanagement, supply chain, PIM of CRM is in Mendix snel geregeld. Een low-code PWA die in productie staat kan aangepast of uitgebreid worden door businessmensen of IT-beheerders, zonder tussenkomst van een development team. Dat levert extra snelheid en wendbaarheid op. 

Waar passen PWA’s in jouw strategie? 

PWA’s passen goed in de trend dat alles sneller en flexibeler moet. Ook retailbedrijven moeten een tandje bijschakelen als het om innovatie gaat. PWA’s kunnen op verschillende manieren een onderscheidende factor zijn in je digitale strategie: 

  • Kortere time to market. Flexibele, gedigitaliseerde interne processen zorgen dat productontwikkeling sneller gaat en je beter kunt reageren op veranderingen in je markt. 
  • Digitaler en innovatiever denken. Het ene app-project inspireert het andere. Zodra mensen zien wat je in een paar weken kunt bereiken met een Mendix PWA, zal het innovatieve ideeën en projecten gaan regenen. 
  • Differentiatie en personalisatie. Met PWA’s voeg je makkelijk interactie toe aan het koop- en configuratieproces om differentiatie en personalisatie te ondersteunen. 
  • Nieuwe diensten. Van scheermesjes tot auto’s en van de kapper tot de notaris: alles is een abonnement of een digitale dienst aan het worden. En al die diensten worden online ondersteund met klantportalen en apps. PWA’s laten je snel en met beperkt budget experimenteren, op zoek naar nieuwe kansen. 

Hoewel PWA’s een nieuwe functionaliteit zijn in Mendix, is de impact op het developmentproces eigenlijk klein. Heb je in Mendix ervaring met het bouwen van interactieve, responsive websites? Dan is het bouwen van een PWA in theorie nauwelijks anders. In theorie, want bij een PWA wil je waarschijnlijk gebruik maken van de extra mogelijkheden zoals offline gebruik, camera, locatiegegevens, inloggen en intensieve gebruikersinteractie. Het inrichten daarvan kost natuurlijk extra tijd. Low-code platforms zoals Mendix worden op allerlei manieren ingezet in B2B, maar met de nieuwe mogelijkheden kunnen ook de veeleisende B2C-gebruikers steeds beter, en op een grotere schaal, bediend worden.