11 October 2019

Mendix 8.0

Mendix 8.0 werd gereleased op 1 augustus 2019, inmiddels 2 maanden terug en heeft reeds 4 updates ondergaan. Tijd dus voor wat achtergrond over de nieuwste features en capabilities.

Mendix studio pro

Eerst een verandering in de naamgeving vanaf de Mendix 8 release is de modeler omgedoopt tot Mendix Studio Pro en de webmodeler heet vanaf nu Mendix Studio. Some catchy new names!

Een belangrijke ontwikkeling in de Mendix 8 release is dat met deze versie zogenaamde native apps gebouwd kunnen worden. Maar wat is dan een native app? We konden met Mendix toch al apps bouwen voor mobile devices? En hoe zit dat dan met Hybrid apps? Allemaal valide vragen waar ik zal proberen een antwoord op te geven.

hybrid app

Mendix gaf de mogelijkheid om apps te maken voor mobile devices zoals een telefoon of tablet, dit waren zogenaamde hybrid apps. Een hybrid app is een webapplicatie welke verpakt zit in een native wrapper. Deze wrapper zorgt voor de connectie tussen de webapplicatie en de native functies van het mobile device. De wrapper die veel gebruikt wordt hiervoor en dus ook door Mendix is PhoneGap. Door de wrapping van een applicatie in PhoneGap kan de Mendix webapplicatie bijvoorbeeld toegang krijgen op de contactenlijst in jouw telefoon.

native app

Een native app wordt niet verpakt in een native wrapper maar wordt zo gebuild dat gebruik gemaakt wordt van de native UI-elementen van het mobile device. Dus de apps worden niet langer in een web view getoond. Met andere woorden de applicatie zit veel dichter tegen de native code op het mobile device aan. Hierdoor kan je met Mendix applicaties maken die op de gebruikelijke manier reageren, eigenlijk zoals je gewend bent van andere apps, maar dan ontwikkeld met het model gedreven Mendix platform waardoor een snellere time-to-market en speed of change kan worden behaald t.o.v. traditionele ontwikkelplatformen.

nieuwe features

Voor de ondersteuning in het creëren van deze nieuwe native apps zijn de volgende onderdelen toegevoegd aan het complete Mendix platform:

  • Native mobile quickstart app
    Deze Mendix app kan gebruikt worden als startpunt voor het ontwikkelen van een native app. De template bevat een standard native navigatie profile, een verscheidenheid aan widgtes specifiek voor mobiele devices en nanoflow activiteiten die het eenvoudig maken de mogelijkheden van het mobiele device te benutten.
  • Native builder app
    Deze app gebruik je om de native app ontwikkeld in Mendix beschikbaar te maken als app voor de installatie op een mobile device. Deze app stroomlijnt het proces waarmee nieuwe apps samengesteld worden voor gebruik in de Google Play en Apple App stores.
  • Make it Native app
    Deze app maakt het mogelijk om jouw nieuwe native app te bekijken op een mobile device zonder eerst een complete build te doen, het geeft een preview van de app wat je helpt bij het ontwikkelen van jouw native app.
offline first

Een term die je ook voorbij ziet komen gelinkt aan de native apps is offline first. Een offline first aanpak in het bouwen van apps zorgt ervoor dat jouw apps blijven werken ook wanneer er geen netwerk verbinding beschikbaar is. Studio Pro helpt de ontwikkelaar bij het ontwikkelen van offline apps door validaties uit te voeren zodat verzekerd wordt dat de applicatie ook echt goed zal werken wanneer er even geen verbinding is. Dit is zeker een mooie en nuttige toevoeging aan de manier waarop apps gerealiseerd kunnen worden met behulp van het Mendix platform, waarbij niet elke app natuurlijk gebaat is bij een offline first aanpak. Voor meer informatie over deze aanpak zie: https://docs.mendix.com/refguide/offline-first

Binnenkort volgt de volgende blog over deze spannende nieuwe release van Mendix, stay tuned!