18 February 2021

Korting, actie en uitverkoop: alle neuzen dezelfde kant op voor het beste resultaa

Een retailondernemer heeft soms tien paar handen nodig om de zaak te runnen. Van inkoop tot en met HR en salarisadministratie: stuk voor stuk belangrijke zaken die de nodige aandacht vragen. En dan zijn er ook nog promotieweken. Piekperiodes waarin het des te belangrijker is om de handen ineen te slaan en het proces zo te managen dat het vlekkeloos verloopt. De praktijk wijst vaak uit dat de taakverdeling binnen dat promotieproces nog niet helemaal helder is. In deze blog zetten we de belangrijkste rollen uiteen, want hoe helderder die taakverdeling, hoe meer jij uit de promoties kunt halen. Maar let op! Er is een aantal belangrijke randvoorwaarden.

  1. Winkelpersoneel

Winkelpersoneel, zeker in fysieke winkels zijn zij degenen die directe invloed hebben op de omzet. In de promotieketen is het misschien wel de groep die je als laatst informeert, maar ze zijn een onmisbare spil in het proces. Filiaal- of teammanagers zijn verantwoordelijk voor het tijdig informeren van het team. Alleen dan is de etalage op tijd klaar om het winkelend publiek te verleiden, glimlachen de posters en displays de klant tegemoet en zijn de schappen met de actieproducten netjes en aantrekkelijk aangevuld.

  1. Inkoop

De inkoopafdeling is een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering. Wordt de prijs van een bepaald artikel verlaagd? Dan hoort inkoop dat tijdig te weten om te voorkomen dat er te weinig wordt ingekocht. Je verliest als retailer in dat geval niet alleen geld, maar je loopt ook imagoschade op. De kritische consument van vandaag wil krijgen wat hem beloofd wordt.

  1. Supply chain manager en de category manager

Deze twee specialisten zijn onmisbaar in het promotieproces. De supply chain manager is verantwoordelijk voor het creëren van een zo effectief en efficiënt mogelijke keten van artikelen en kan daarmee van grote waarde zijn. De category manager weet alles van de samenstelling en optimalisatie van een productgroep en creëert daarmee waarde voor de consument en de organisatie. Het is een no-brainer dat hij een belangrijke rol heeft als het gaat om promoties.

  1. Promotiemanagement en marketing

Deze twee afdelingen liggen gevoelsmatig dicht bij elkaar. Promotiemanagement is verantwoordelijk voor het gehele promotieproces. Denk aan het beleid, nieuwe concepten, operatie en executie van alle promoties. Ze voeren alle prijzen in, net als de kortingen, speciale seizoenacties en leveranciersafspraken. De marketingafdeling zorgt ervoor dat deze acties voldoen aan de wensen van de klant. Dat doen ze door aantrekkelijke campagnes te maken. Daarnaast zijn zij ook verantwoordelijk voor de evaluatie. Welke promotieactiviteiten waren succesvol en welke minder?

Nu de teamrollen duidelijk zijn, is het van belang om te kijken naar de voorwaarden die ervoor zorgen dat de samenwerking tussen deze afdelingen en specialisaties soepel kán verlopen. Het bedenken, opzetten en uitvoeren van promoties is teamwerk. Om goed te functioneren, is het cruciaal dat men werkt met een ‘one single source of truth’. Als iedereen aan de slag gaat met de juiste set aan data valt er veel winst te behalen, zowel in tijd als in geld. Met een softwarematige oplossing als een Promotiemanager-applicatie kun je het hele promotieproces automatiseren. Dit heeft vele voordelen: snelheid, efficiëntie en flexibiliteit. Het zijn eigenlijk net die paar handen die je als retailondernemer soms zo hard kan wensen.

Weten welke randvoorwaarden nog meer belangrijk zijn bij het promotieproces? Lees het whitepaper ‘Promotiemanager van de toekomst  en ontdek welke zaken helpen bij efficiënte en succesvolle promoties.