01 May 2016

FlowFabric is verhuisd!

De gebouwen van de N.V. Zaanlandse Cacaofabriek vh T. Oly & Comp te Nijkerk, opgericht in 1907 zijn gelegen aan het water. Vroeger werden grondstoffen via deze weg aangevoerd om de heerlijkste chocoladerepen, bonbons en boterham- korrels van te maken. Het fabriekscomplex stamt uit het begin van de negentiende eeuw en staat in Nijkerk en de wijde omgeving bekend als “de chocolade-fabriek”. Vanaf 2 april heeft FlowFabric zich in de cacao zolder van dit bijzonder complex gevestigd. U bent van harte welkom!

Historie
Lange tijd stond het gebouw op de nominatie om gesloopt te worden. Gelukkig kon dit mooie stukje industriëel erfgoed bewaard blijven. In 1994 begon men met de restauratie. Om het gebouw werkbaar te maken, moest er eerst een jaar gestookt worden, want het complex had tien jaar leeg gestaan.

Er moest grondig worden schoongemaakt: de pindarotsjes zaten nog herkenbaar in dikke lagen smurrie op de vloer. Eén hal was niet meer te redden en is gesloopt om ruimte te maken voor een nieuwe hal: deze hal werd het sfeervolle Engelse plein met een aantal winkels gericht op woondecoratie en lifestyle.

De rest van de fabriek is zoveel mogelijk in oude staat hersteld en zo zijn veel elementen van de fabriek nog zichtbaar, zoals de plafonds en de leidingen. Maar chocoladeresten zijn er niet meer te vinden, alles is nu schoon en licht.

Van het verleden naar het heden
Vandaag de dag biedt het pand van de voormalige chocoladefabriek royale mogelijkheden aan bedrijven en bijzondere woon- en lifestyle shops om zich onder één dak te presenteren. Vroeger rook men hier de heerlijke geur van verse vruchten, die samen met zoete ingrediënten werden gekookt tot het zo genoemde ‘interieur’ van de bonbons. Nu heeft deze geur plaats gemaakt voor de geur van verse koffie en gebak van één van de brasseries en de dynamiek van het bedrijfsleven.