28 May 2018

FlowFabric Insights? Do we really need it?

FlowFabric Insights

Twee jaar geleden is FlowFabric een partnership met Qlik Sense aangegaan zodat advanced analytics en business intelligence kunnen worden toegevoegd aan de applicaties die ontwikkeld worden voor onze klanten. Het product Qlik Sense wordt als basis gebruikt voor FlowFabric Insights, een innovatief framework om de mogelijkheden van Qlik Sense toe te voegen aan de op Mendix gebaseerde oplossingen van FlowFabric. FlowFabric Insights is volledig embedded in de Mendix applicaties. Voor het oog blijven klanten in de omgeving van hun Mendix-applicatie, maar dan nu met ongekende rapportage- en visualisatiemogelijkheden van Qlik Sense. FlowFabric Insights neemt voor haar klanten de technische ontwikkeling uit handen. Er kan nu gefocust worden op de definitie van de rapportage of het dashboard. On the fly data driven mogelijkheden met oneindig veel visuele weergaven.

Mendix 7.13

Afgelopen april heeft Mendix release 7.13 uitgebracht met daarin een heel aantal nieuwe en verbeterde functionaliteiten. Naast een aantal verbeteringen die voornamelijk betrekking hebben op de ontwikkelaar en de modeler, zijn ook nieuwe mogelijkheden toegevoegd voor het gebruik van nanoflows, het publiceren van webservices en het gebruiken van charts in Mendix.

Benieuwd naar alle nieuwe Mendix 7 features? https://www.mendix.com/blog/mendix-7-13-a-bakers-dozen-of-developer-updates/

In dit artikel gaan we ons focussen op de ‘toevoeging’ van charts in Mendix. En nee, die aanhalingstekens staan er niet voor niets. De charts die Mendix heeft toegevoegd zijn namelijk niet nieuw, deze waren in het verleden al beschikbaar als module in de Mendix appstore maar vanaf Mendix 7.13 zijn ze een standaard onderdeel van de Mendix template apps waardoor ze direct beschikbaar zijn bij het maken van een nieuwe app.

De charts zijn onderdeel van de plotly.js library en zien er goed uit, ze zijn zeker een verbetering ten opzichte van de native Mendix charts. De nieuwe charts zijn configureerbaar en te stylen, en kunnen gebruikt worden om inzicht te bieden in de data van een Mendix app. Een legitieme vraag is derhalve: “Als we mooie grafieken in Mendix kunnen maken, is FlowFabric Insights dan wel nodig?” Het antwoord op die vraag is een volmondig ‘Ja’ en in deze post zullen we je vertellen waarom.

Mendix vs. Insights

In het overzicht hieronder zijn de features van rapportages in Mendix en FlowFabric Insights beschreven en met elkaar vergeleken. Zoals bekend kunnen beide omgevingen een grafische presentatie geven van data in de Mendix applicaties. Met de komst van de nieuwe charts kan Mendix zich meten met FlowFabric Insights op het gebied van pixel-perfect grafische data presentatie, echter de mogelijkheden voor het presenteren van de data is meer dan twee keer zo groot met FlowFabric Insights.

 

De installatie van Mendix zonder Flowfabric Insights is natuurlijk eenvoudiger, gezien het feit dat er dan maar één soort software en omgeving noodzakelijk is. En ook op het gebied van integratie mogelijkheden binnen de Mendix applicatie zal een Mendix native functionaliteit het winnen van een externe oplossing zoals FlowFabric Insights waarbij de presentatie tot op heden via een iframe werkt, maar een dergelijke integratie heeft ook zo z’n nadelen.

Wanneer jouw applicatie gebruik maakt van Mendix charts zal de data direct uit de operationele tabellen gehaald worden en dit kan een serieuze impact hebben op de performance van de gehele applicatie. Dit is niet het geval bij FlowFabric Insights waar de data voor de rapportage in een separaat model op een dedicated omgeving geladen wordt. Door de data regelmatig in sync te brengen krijgen we een near real time oplossing die schaalbaar is en geen impact heeft op de primaire functies van de applicatie.  Voor een meer informatie over reporting databases vs. operationele databases zie  bijvoorbeeld:  https://martinfowler.com/bliki/ReportingDatabase.html

Aangezien de Mendix applicaties en de data behoefte van een gebruiker nog wel eens wijzigt is de mogelijkheid tot het aanpassen van rapportages ook een belangrijk aspect voor BI. Daarmee kan je beter inspelen op de veranderingen in de markt. Wanneer rapportages in Mendix moeten worden aangepast dan is dit een aanpassing in het model en is een nieuwe deployment nodig met de daarbijbehorende downtime. Voor een aanpassing of uitbreiding in Insights rapportages is alleen een aanpassing in een rapport of data extractie definitie noodzakelijk en kan de applicatie blijven functioneren zonder downtime.

Bij FlowFabric Insights rapportages is interactiviteit de standaard. Wanneer je in een rapportage iets selecteert in bijvoorbeeld een chart dan wijzigen automatisch alle andere componenten in de rapportage mee en geven ze de gebruiker het inzicht waar hij/zij naar op zoek is. Wanneer je ditzelfde wilt bereiken met standaard Mendix rapportages dan zal dit custom geïmplementeerd moeten worden tegen een niet geringe effort. Ook filteren in rapportages is in tegenstelling tot Mendix rapportages een standaard feature binnen FlowFabric Insights, dus wanneer een gebruiker alleen de verkochte aantallen wil zien van productcategorie x dan is dit out of the box functionaliteit.

De ontwikkeltijd voor rapportages ligt in Insights vele malen lager dan in Mendix, dit is niet ten nadele van Mendix aangezien het hierbij gaat om twee verschillende platformen welke beide het beste zijn in hun eigen veld. Mendix voor data manipulatie en logica en Insights voor business intelligence.

Mendix beweegt ook steeds meer naar een WYSIWYG editor, zeker in de web modeler en langzaamaan ook steeds meer in de desktop modeler. Dit is voor de ontwikkeling van rapporten in Insights sinds het begin de standaard, waardoor ontwikkeling van rapportages kan worden versneld, doordat de feedback instantaneous is.

Mendix heeft een zeer actieve community evenals Qlik Sense, beide met hun eigen focusgebied. Voor de business intelligence functie die wij als FlowFabric toevoegen aan de Mendix applicaties is het van groot belang een community achter ons te hebben staan die gespecialiseerd is in BI.

Wanneer we kijken naar de testen en beveiliging ontlopen beide platformen elkaar niets.

Voor rapportages is de schaalbaarheid van de Insights oplossing hoger dan die van Mendix ten gevolge van de scheiding van de databron. Mendix is voor de operationele werking van een applicatie natuurlijk ook zeer schaalbaar.

Side By Side Reporting Comparison

 

Feature Mx 7.13 Mx & FF Insights
Grafische presentatie V V
Aantal grafiek types 6 17
Installatie +
Integratie in Mx App ++ +
Performance ++
Aanpassing zonder downtime +
Interactiviteit ++
Filters & drilldown ++
Ontwikkeltijd ++
WYSIWYG +
BI community +
Beveiliging + +
Schaalbaarheid +/- +
Testbaarheid + +
Conclusie

Uit de vergelijking hierboven wordt duidelijk dat de nieuwste release van Mendix een stapje maakt in het grafisch presenteren van data, zij het dat dit niet een nieuwe functie is. Verder blijkt dat FlowFabric Insights door de vele mogelijkheden en scheiding van de rapportages en operationele data, Mendix voorbij streeft op bijna alle punten. Dit is ook de verwachting die FlowFabric had bij het aangaan van de partnership met Qlik Sense. Door het gebruik van Mendix als ontwikkelplatform en FlowFabric Insights als BI platform haalt FlowFabric het beste voor haar klanten naar boven. Door de combinatie van deze twee best-of-breed platformen kan FlowFabric haar klanten de beste software oplossingen bieden met actionable en informed data inzichten.

Dus do we really need FlowFabric Insights:

Yes, we do!