05 October 2017

FlowFabric App Battle 2017

De jaarlijkse App Battle van FlowFabric staat dit jaar in het teken van IoT. De technologie die een wereld van mogelijkheden opent. Grenzen die eerder ontstonden door gebrek aan informatie en connectiviteit, zijn nu totaal weggevaagd. Steeds meer organisaties verkennen die mogelijkheden. Omdat ze relatief nieuw zijn, gaat het bij velen het inlevingsvermogen voorbij. Tijdens de App Battle heeft het FlowFabric team de opdracht gekregen om Compass Group inzicht te geven in hoe de organisatie met IoT haar sanitaire dienstverlening kan verbeteren.

“Met onze dienstverlening willen we ‘workplace wellbeing’ oftewel het gevoel van welbevinden van medewerkers verhogen”, legt Tim Hagenbeek, IT Manager bij Compass Group uit. “Dit doen we met diensten op het gebied van schoonmaak, catering, groenvoorziening, beveiliging en asset beheer. Kijkend naar wat medewerkers belangrijk vinden op hun werk, staat hygiëne van de ruimte op de tweede plek. De opdracht van deze FlowFabric App Battle hebben we daarom in dit teken gesteld.”

Bekijk onderstaande film voor een impressie van de dag:

 

 

IoT tastbaar maken

Het team heeft zes verschillende insteken van de opdracht meegekregen. Aan het einde van de dag presenteren de teams de app op basis van Mendix aan elkaar, Compass Group en de jury. “Ons team bestaat een voor een uit Mendix experts,” vertelt Kjeld Cornelissen directeur en oprichter van FlowFabric. “Dankzij deze expertise en de snelheid waarmee je met het platform applicaties kunt ontwikkelen, kunnen we aan het einde van de dag echt tastbaar resultaat opleveren. Dat blijft heel gaaf om te zien. Én om te doen! Dat blijkt wel als je iedereen enthousiast aan het werk ziet.”

Het pand is bovendien uitgerust met maatwerksensoren van Mic-O-data. Van te voren hebben we een Mendix module ontwikkeld en beschikbaar gesteld aan alle teams. Om zo in de Apps de data uit de sensoren te kunnen uitlezen. Zo werd er door één van de teams een App ontwikkeld die de schoonmaak ploegen in staat stelt om ‘slim’ schoon te maken. Op basis van de bewegingssensoren kan dynamisch een schoonmaak route worden aangepast omdat er nu informatie beschikbaar is over hoe intensief een ruimte wordt gebruikt. Een ander team richtte zich juist veel meer op de financiële en commerciële mogelijkheden van IoT. Door het verzamelen en slim interpreteren van data uit de sensoren en de acties die hierop genomen worden is Compass in de toekomst in staat om contracten op een andere manier te calculeren en ook voor hun klanten nog interessanter te maken.

De volgende versnelling

Zo zie je maar wat je in één dag kunt neerzetten. De ideeën die tijdens de App Battle zijn opgedaan, zetten innovatie voor Compass Group in de volgende versnelling. “We hebben al vele stappen gezet in de optimalisatie van onze processen. Op een gegeven moment is de rek eruit als je op hetzelfde spoor blijft. Soms zijn nóg betere doekjes bijvoorbeeld niet voor handen. Met FlowFabric hebben we ook op het gebied van procesautomatisering al grote verbeterslagen gemaakt. Nu is het de tijd om de kijken wat IoT ons kan bieden. Met onbegrensde creativiteit, kennis van de techniek en processen en een focus op het business resultaat brengt FlowFabric deze mogelijkheden voor ons binnen handbereik.” aldus Tim.