09 August 2019

Data Science | KNIME spring summit 2019

Eind maart bezochten we met Flowfabric de KNIME Spring Summit in Berlijn. Deze summit stond volledig in het teken van data science en het platform KNIME, een low code platform voor data science. KNIME maakt het mogelijk om op snelle, eenvoudige en intuïtieve wijze data te analyseren, transformeren en te gebruiken voor voorspellingen. Omdat we bij FlowFabric zelf KNIME inzetten als tool voor onze data science toepassingen, keken we met belangstelling uit naar de nieuwste ontwikkelingen en de manieren waarop andere partijen het platform inzetten.

Hoog aangeschreven door gartner

Binnen FlowFabric zijn we erg te spreken over de mogelijkheden en het gemak van KNIME. Tijdens de summit bleek al snel dat wij niet de enige zijn die er zo over denken. Naast dat KNIME zelf trots presenteerde dat ze volgens Gartner een van de betere tools zijn, spraken we ook vele ervaren data analisten die aangaven met veel tools te werken.  Toch gaven zij ook aan dat KNIME er duidelijk uitspringt qua gebruiksgemak en functionaliteiten.

Ontwikkelingen in data science

De ontwikkelingen op het gebied van data science gaan snel en er verschijnen in razend tempo nieuwe algoritmen om nog beter te analyseren en te voorspellen. KNIME is zich hiervan bewust en zorgt samen met de opensource community dat nieuwe ontwikkelingen snel in het platform worden opgenomen. Daarnaast maakt KNIME het ook mogelijk zelf Python of R-scripts te implementeren wanneer het nieuwste van het nieuwste algoritme nog niet beschikbaar is in KNIME.

“Guided analytics” workflows

Door het grote aanbod aan algoritmen kan het echter lastig zijn om te bepalen welke het beste resultaat zal opleveren voor jouw toepassing. Om die reden presenteerde KNIME tijdens de summit een aantal workflows onder de noemer “Guided Analytics”. Deze workflows vereenvoudigen bijvoorbeeld het vergelijken van algoritmen en het tunen van parameters waardoor het ontwikkelen verder versneld en vereenvoudigd wordt.

Naast het automatiseren blijft de data scientist van groot belang. Dit werd nog eens benadrukt door Dean Abbot, Chief Data Scientist bij SmarterHQ en ervaren KNIME-gebruiker. Het voorbereiden van de data en het begrijpen van de modellen is volgens hem van essentieel belang om tot een goed resultaat te komen. “Het is belangrijk om de data te zien vanuit het oogpunt van het model”, zegt Dean Abbott, “Als je weet wat je doet is KNIME een ideaal platform om snel tot goede resultaten te komen”.

Het inzetten van Data science

Tijdens de summit was er ook aandacht voor de verschillende manieren waarop bedrijven KNIME en data science inzetten. Zo liet Siemens zien dat KNIME ze heeft geholpen om de analyses die ze normaal in Excel deden nu in minuten konden doen in plaats van uren. Het bedrijf Henkel Beauty Care zet KNIME nu in om het effect van hun haarverzorging producten te kunnen voorspellen, om op die manier gepersonaliseerde producten te kunnen samenstellen voor hun klanten. En ook de Canadese supermarktgigant Canadian Tire gebruikt KNIME om te voorspellen, maar ditmaal om automatisch de meest effectieve promotieplanning samen stellen.

Na het bezoek aan de KNIME Spring Summit kunnen we wel concluderen dat data science nog steeds een hot topic is voor veel bedrijven maar ook meer volwassen aan het worden is. De voordelen van data science worden tastbaarder waardoor het een prominentere rol krijgt binnen vele organisaties. Daarnaast laat KNIME zien dat ze een platform zijn die de data scientist kan ondersteunen om nog sneller en eenvoudiger tot betere resultaten te komen.