01 February 2021

Als het onwerkelijke werkelijkheid wordt: hoe data de lockdownpijn verzacht 

 

“Lockdown desastreus voor winkels.” “Winkeliers vrezen gigantische strop door lockdown.” De krantenkoppen liegen er niet om. De zorgen lijken terecht. Want wat doe je met de voorraad? Die moeten met creatieve acties eerder en sneller de winkel uit om de financiële schade zoveel mogelijk te beperken. Hoe kunnen retailondernemers in dit soort onvoorspelbare tijden de wereld weer naar hun hand zetten? In deze blog bespreken we de inzet van data. Ook onvoorspelbare scenario’s kunnen zo naar hartenlust doorgerekend worden waardoor de impact zich goed laat voorspellen. 

Hoe data de lockdownpijn verzacht

De komst van COVID19 heeft maar weer extra onderstreept dat de status quo elk moment opgeschud kan worden. Commerciële planningen kunnen dit jaar de prullenbak in. Als we de fashionindustrie als voorbeeld nemen, zien we dat ondernemers door de lockdown opgescheept zitten met een groot dilemma. De wintervoorraad moet de winkel uit om plaats te maken voor de voorjaarscollectie, die maanden geleden al is besteld. Veel retailers gaan creatief op zoek naar oplossingen. Aan RTL Nieuws laten C&A, De Bijenkorf en Zara weten dat ze maatregelen treffen zoals het verlengen van retourtermijnen en het eerder starten met de uitverkoop.

Resultaten uit het verleden bieden inzicht voor het heden

De maatregelen die bovengenoemde ketens nemen zijn interessant. Winkeliers, groot of klein, willen in deze periode het onderste uit de kan halen om het jaar nog een beetje positief te kunnen afsluiten. Promoties moeten zo effectief mogelijk opgesteld worden en het kantelpunt wat rendement betreft moet daarom inzichtelijk zijn. Je wilt natuurlijk niet dat acties onderaan de streep niets opleveren of zelfs geld kosten. Het bepalen van effectieve acties is alleen mogelijk als winkeliers zich baseren op data en informatie van prijspromoties uit het verleden.

Keuzes op basis van data

Factoren die normaliter een rol spelen in de effectiviteit zijn bijvoorbeeld de actieprijs, het seizoen, de concurrentie en timing. Winkeliers die deze informatie al enige tijd verzamelen, evalueren en daarbij gebruik maken van de juiste applicaties, zijn beter in staat een goede actie op poten te zetten. Want wat is nu slim? Een multi-buy-promotie, gericht op volume of is een single-price-off-promotie toch effectiever? Applicaties, zoals de promotiemanager van FlowFabric, geven door de ingebouwde intelligentie en de verzamelde data antwoord op dit soort vraagstukken. Zo starten winkeliers promotiecampagnes niet op basis van gevoel, maar op basis van keiharde cijfers en artificial intelligence.

Stroomlijnen van een complex proces

Een promotieproces is in de basis vaak complex en daardoor inefficiënt. Daarmee is een promotie soms eerder een obstakel dan een middel om te kunnen excelleren. Door het gehele proces te stroomlijnen – en niet te vergeten te evalueren – kunnen retailers enorme stappen zetten. Denk aan een gedegen voorbereiding, het bijelkaar brengen van alle data van de verschillende afdelingen en het realtime monitoren van de acties. Het gevolg is een voorspelbaar en dus succesvol actieresultaat. Uiteraard is de huidige lockdownsituatie voor iedereen nieuw, maar om de effectiviteit van een campagne te voorspellen is meer voor handen dan een beetje koffiedik kijken en gezond verstand gebruiken. Data en artificial intelligence is de leidraad om vooruit te blijven gaan, tijdens en na deze lockdown.

Weten welke stappen je moet zetten om een promotiecampagne succesvol te laten slagen? Wat de valkuilen zijn en waarop je moet letten? Download het whitepaper ‘Promotiemanager van de toekomst van FlowFabric.’